Socialt

Fullmäktigekandidat bar nazistsymbol – döms för hets mot folkgrupp  

Av  | 

Bo Nilsson som kandiderar till Bodens kommunfullmäktige döms till hets mot folkgrupp. Detta efter att han burit en nazistsymbol på jackärmen under en intervju.

Det var i en intervju förra året som Bo Nilsson, som kandiderar till Bodens kommunfullmäktige 2018 för att representera nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NRM), bar en nazistisk symbol.

I intervjun med NRM:s propagandakanl Nordfront media ses Bo Nilsson bära nazistsymbolen Totenkopfsymbol på jackärmen.

Tingsrätten dömmer Bo Nilsson till hets mot folkgrupp. Hans döms för att ha burit symbolen i samband med det han uttryckte i intervjun. I intervjun har han bland annat talat om ”det egna folket och rasen” och ”överlagt mord på nationalstaten”, enligt SVT Norrbotten.

KONFERENS: Forum mot Extremism 14 november 

I rätten har vittnesförhör hållits med historiken Dick Harrison som menar att dödskallemärket utformades 1934 och har blivit ökänt som SS egna symbol som användes före och under andra världskriget.

Enligt rätten utgör användandet av symbolen en klar och otvetydig hänsyftning till Tredje riket och specifikt SS.

Bo Nilsson nekar till brott och menar att han inte visste att intervjun skulle läggas upp Youtube.

SE ÄVEN: Expo: Den radikala extremhögern på frammarsch 

70-åringen har tidigare dömts för flera grova våldsbrott, bland annat för misshandel och olaga hot och avtjänat ett flertal fängelsestraff.

Av tidningen Expo beskrivs hans som en veteran inom vit-makt miljön. Han var med och grundade Sverigedemokraterna i slutet av 80-talet men gick över till Nationalsocialistisk front där han fick en ledande position. Därefter gick han med i Nordiska Motståndsrörelsen.