Skola

Här lär sig sfi-elever om sina rättigheter och skyldigheter som hyresgäster

Av  | 

Nu är det återigen dags för Boskolan i Hultsfred kommun. Skolan är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen och sfi med syftet att sfi-elever ska lära sig om sina rättigheter och skyldigheter som hyresgäster.

Under november kommer nya sfi-elever i Hultsfred få besök av Irene Johansson från Hyresgästföreningen. Vid tre tillfällen kommer hon bland annat att prata om regler som gäller för hyresgäster, vikten av en hemförsäkring och vad som bör ingå i ett hyreskontrakt.

– Många bor i lägenheter och har redan lite kunskap kring dessa frågor. Men dom flesta har inte en aning om vad som exempelvis ska stå i ett bostadskontrakt eller vilka skyldigheter man har gentemot sina grannar, säger Irene Johansson, verksamhetsledare.

I Hultsfred har man valt att lägga Boskolan under den ordinarie lektionstiden, något som enligt Irene Johansson gjort att man lyckats nå ut med informationen.

– Att undervisningen sker under lektionstid gör att vi når ut till alla, eftersom att det är närvaro under lektionerna.

Stort intresse
Hittills har intresset för Boskolan varit stort.

– Eleverna är jätteintresserade och dom ställer väldigt många frågor. Egentligen skulle jag behöva mer lektionstid för att hinna svara på alla deras frågor, säger Irene Johansson.

Själva undervisningen är uppdelad i tre delar där Irene Johansson, med hjälp av tolk, belyser olika ämnen som rör bostaden.

– I första delen informerar jag om allmänna regler för alla hyresgäster. I del två går vi igenom hyreskontrakt samt inflyttning och utflyttning. I sista delen pratar vi om försäkring och information från Hyresgästföreningen. Här går vi även igenom användningen av tvättstugan och regler för allmänna utrymmen, berättar Irene Johansson.

– Det som jag tycket har varit så roligt är att när jag har åkt därifrån har dom fortsatt att prata om Boskolan. Det blir som en uppföljning och en diskussion kring det vi har pratat om och det är ju det som är meningen.

En av dem som varit med på Boskolan är Muzed Alghazawi som menar att undervisningen har varit till stor nytta.

–Det här är jättebra. Irene har berättat för oss och förklarat så att vi förstår. Både vad vi har för skyldigheter och också vad vi har rättigheter när vi bor i en lägenhet