Socialt

Kravet på Löfven ökar: Stoppa utvisningarna

Av  | 

S-ledningen har sagt nej till att låta ensamkommande unga från Afghanistan stanna i Sverige. Men nu växer kraven, både från Miljöpartiet och internt i partiet men även från välgörenhetsorganisationer.  

Just nu pågår intensiva förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen om ensamkommande barn och unga.

Miljöpartiet vill att de som var under 18 år när de kom 2015 ska få stanna i Sverige, men svaret från Socialdemokraterna har hittills varit nej.

– Nästa gång kan det vara någon annan grupp och då blir det inte ett rättssäkert hanterande om det blir utifrån vilka som har mest opinion bakom sig. Det här måste vara från fall till fall, sade statsminister Stefan Löfven till aktuellt i förra veckan.

KONFERENS: Forum om ensamkommande flyktingbarn 

Från flera håll ställs nu krav på S-ledningen om att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Var tredje socialdemokratisk kommunstyrelseordförande anser att ensamkommande som var under 18 när de kom till Sverige under 2015 bör ges amnesti, enligt en undersökning gjord av SvD.

Det har tidigare även kommit fram att en rad S-kommunföreningar, däribland Gävle och Växjö, tagit ställning mot utvisningar till Afghanistan. Även sidoorganisationen Tro och solidaritet har ställt sig bakom kraven.

SE ÄVEN: Svenska kyrkan och Rädda Barnen vill träffa Heléne Fritzon 

Inom partiet finns också de som inte vill se en generell amnesti för ensamkommande, men anser att utvisningarna till Afghanistan bör stoppas på grund av landets säkerhetsläge.

Novemberuppropet
Förra veckan gick elva välgörenhetsorganisationer ut med #Novemberuppropet där de kräver att utvisningarna stoppas.

Organisationerna menar att utvisningarna till Afghanistan måste stoppas till dess att det skett en uppföljning av tidigare utvisningar till landet. De kräver även att uppehållstillstånd på grund av särskilt och synnerligen ömmande omständigheter återinförs och att gymnasielagen utvidgas till att gälla fler unga.

Bakom uppropet står bland annat Rädda Barnen, Unicef, Bris, Individuell Människohjälp, Refugees Welcome och Islamic Relief Sverige.