Socialt

På onsdag drar Festival Illegal igång

Av  | 

För tredje året i rad arrangeras Festival Illegal i Göteborg. En festival som vill belysa situationen för papperslösa och asylsökande personer i Sverige.  

Festivalen arrangeras två gånger om året av nätverket Ingen människa är illegal Göteborg som arbetar med att hjälpa personer som gått under jorden efter att fått avslag på sin asylansökan. Under fyra kvällar, med start på onsdag den 8 november, kommer olika scener i Göteborg att fyllas av alltifrån samtal och filmvisningar till musikframträdanden.

Genom festivalen vill nätverket att fler ska få upp ögonen för situationen papperslösa personer befinner sig i. Årets tema är hopp och här vill man lyfta fram positiva saker som sker, som en reaktion till den svenska migrationspolitiken som arrangörerna beskriver som ”mörkare än på länge”.

Invigningen sker på Världskulturmuseet där bland annat El Sistemas förskoleklasser kommer att uppträda och representanter från Ung i Sverige, som arbetar för att afghanska ungdomar ska få stanna i Sverige, kommer att delta i ett samtal.

På torsdagen fortsätter festivalen med samtal om hopp och motstånd på Göteborgs Litteraturhus. Under samtalet deltar bland annat frivilligorganisationer Agape, som jobbar med att stötta ensamkommande unga. Under kvällen blir det även posei från Linda Ghaderi och Nicole Nilofar Sepehri.

Festivalen avslutas på lördagskvällen på Världskulturmuseet med uppträdanden från bland annat Kristina Issa, Nino Mick och Still III.

Festivalen pågår 8-11 november.