Socialt

Amnesty: EU är medansvariga till övergrepp i Libyen

Av  | 

Tusentals människor lever under fruktansvärda förhållanden i flyktingläger i Libyen. EU är medskyldiga till de grova brott mot mänskliga rättigheter som flyktingar utsätts för, det skriver Amnesty International i en ny rapport. 

I rapporten skriver människorättsorganisationen att europeiska länders regeringar bär ansvar för systematiska övergrepp och utnyttjanden som libyska myndigheter och smugglare utsätter migranter för.

– Europeiska regeringar är inte bara medvetna om övergreppen utan gör sig också medansvariga till brotten genom att medverka till att de libyska myndigheterna stoppar flyktingar och migranter från att korsa medelhavet, säger Madelaine Seidlitz, ansvarig för Amnestys arbete med flyktingar och migranter i Sverige.

I rapporten har organisationen intervjuat drygt 70 migranter samt mött de flesta relevanta organ inom EU och FN.

Kritiken som Amnesty International nu riktar mot EU är tydlig: Europa kan inte blunda för att man har ett ansvar i det som pågår.

– Europeiska regeringar måste tänka om kring sina samarbeten med Libyen när det gäller migration och även öppna upp för lagliga vägar att nå Europa, vilket inkluderar vidarebosättning av tiotusentals flyktingar. Man måste även arbeta för att de libyska myndigheterna slutar med godtyckliga frihetsberövanden av flyktingar och migranter och omedelbart friger alla utländska medborgare som hålls i förvar, samt låter UNHCR utföra sitt arbete obehindrat på plats, säger John Dalhuisen, Amnesty Eruopachef, i ett pressmeddelande.