Socialt

Dialog ska motverka antisemitism

Av  | 

På stadsbiblioteket i Lund håller projektet Nyhetscafé sin sista träff för året. Temat är antisemitism, med anledning av förra veckans attacker mot judiska församlingar i Sverige. Händelserna har kopplats ihop med Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

I förra veckan kastades två brandbomber mot kapellet på gamla judiska begravningsplatsen i Malmö och sedan attackerades synagogan i Göteborg.

Med projektet Nyhetcafé vill syriske journalisten Ali Alabdallah skapa bättre dialog mellan olika grupper. Han själv kom till Sverige för fyra år sedan och såg ett behov att som nyanländ få mer kunskap och bättre förståelse för den svenska samhällsdebatten och svensk politik. Genom Nyhetscafé ska nyanlända och svenskar få bättre förståelse för varandras perspektiv och olika samhällsfenomen.

– Vi behöver mer dialog i samhället. Det är ett viktigt verktyg för att alla grupper ska förstå varandra, säger Ali Alabdallah.

Ali Alabdallah menar att dagens ämne om hatet och hotet mot judar valdes efter attacken i Malmö förra veckan. Antisemitismen är ett aktuellt ämne som är viktigt att diskutera.

– Vi ser ett problem idag att många från Mellanöstern blandar ihop judar och Israels politik. Vi är här för att upplysa folk och bidra till folkbildning, säger Ali Alabdallah.

Allaeddin Al-Qut var på plats som gäst i samtalet på stadsbiblioteket. Han är verksamhetsledare för det muslimska studieförbundet Ibn Rushd. Tillsammans med ett antal muslimska företrädare besökte han förra veckan synagogan i Malmö, för att visa sitt stöd för den judiska församlingen.

– Vi är emot all form av rasism och antisemitism i samhället. Vi vill visa sympati med de svenska judarna, säger Allaeddin Al-Qut.

Nyhetscafés initiativtagare Ali Alabdallah menar att det finns en rädsla mellan olika grupper och att den kan brytas genom dialog, kunskap och förståelse. Nysvenskar och svenskar har fördomar mot varandra och många tänker att integration ska komma endast från ett håll. Istället menar han att det är en ömsesidig process som kräver att folk vågar ta kontakt med varandra.

– Det som står bakom rasismen och antisemitismen är okunskap. Det är rädsla som står bakom hat och hot i vårt samhälle, säger Ali Alabdallah.

Under samtalet diskuterades varför många muslimer har regerat hårt mot Donals Trumps uttalande och vad judar och muslimer kan göra i dagsläget för att skapa en bättre förståelse av varandra.

– Vi vill upplysa nyanlända, men även svenskar och ge nya perspektiv. Att få folk att inse att det finns goda röster i samhället som vill bryta hat och hot i samhälle, säger Ali Alabdallah.