Skola

Elever som saknas efter lov kan ha blivit bortgifta

Av  | 

Elever som inte återvänder till skolan efter lov kan ha blivit bortgifta. Minst 13 kommuner misstänker att elever som inte återvänt efter sommarlovet har gifts bort, det visar en enkät gjord av Dagens Samhälle. 

De kommuner som misstänker att de har elever som gifts bort under sommaren är Borås, Enköping, Haparanda, Helsingborg, Härryda, Kristianstad, Ljungby, Nacka, Norrköping, Stenungsund, Stockholm, Tyresö och Västerås.

Av dessa är det fyra kommuner som med säkerhet vet att elever i somras fördes utomlands för att giftas bort: Kristianstad, Nacka, Stockholm och Västerås. Men att det skett i andra stora kommuner står utom all tvivel, menar den nationella samordnaren mot hedersförtryck Juno Blom.

SE ÄVEN: Samtal till stödlinje om hedersförtryck ökar kraftigt 

Endast 131 av landets 290 kommuner har svarat på enkäten, bland dem som inte deltagit finns bland annat Halmstad och Malmö. Samtidigt har en handfull kommuner svarat att de haft elever som blivit bortgifta tidigare läsår, men inte just i somras, visar enkäten.

40 kommuner har svarat att de saknar dokumenterad rutin för att ta reda på vad som hänt om en elev inte kommer tillbaka efter ett lov.

Ingen vet exakt hur många barn och ungdomar som lever under hedersförtryck eftersom färska studier saknas. Ungdomsstyrelsens undersökning som gjordes 2009 visade att 7 procent av de tillfrågade flickorna och 4 procent av pojkarna i åldrarna 16-25 år uppgav att religion, kultur och traditioner begränsar deras val av äktenskapspartner.

Regeringen har beställt en ny kartläggning som ska vara klar i mars 2019. Därtill gör de tre storstäderna en egen kartläggning.