Socialt

Fotbollens eldsjälar koras i integrationspriset Guldhanden

Av  | 

För andra året i rad delar stiftelsen Sverige United ut stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden till föreningar och individer som utmärkt sig med sina insatser för integration med fotboll som verktyg. Nu är nästa års finalister klara.

Sverige United delar varje år ut bidrag och stipendier till eldsjälar och föreningar som jobbar för ökad mångfald och integration – med fotboll som grund. Sedan förra året utser stiftelsen även årets Guldhand, ett pris till de verksamheter eller personer som utmärkt sig extra mycket.

Enligt Sverige United är fotbollsplanen är en utmärkt mötesplats för människor med olika kulturer och en arena där nyanlända och etablerade svenska kan träffas, utbyta erfarenheter och bli vänner. Något som de menar i förlängningen leder till integration.

Prisutdelningen sker i februari nästa år och den sammanlagda prissumman ligger på 100.000 kronor. På tisdagen stod det klar vilka som är nominerade till nästa års ceremoni.

Sahar Kahlili och Ella Karlsson, Bollihop
Genoms sin verksamhet når Bollihop ut till tjejer i tre av Linköpings mest socioekonomiskt utsatta områden.

Christoffer Lööf och Christian Darvas, Onsala BK
När Kungsbacka kommun öppnade ett flyktingboende i en herrgård nära havet blev många invånare upprörda. Som reaktion på invånarnas upprördhet startades Onsala BK:s integrationslag där boende på det nya flyktingboendet bjöds in för att spela fotboll med målsättning att de sedan ska gå vidare till klubbens ordinarie miljö.

Rampen IK
Föreningen startades 2016 efter att fem fotbollsvänner insåg att det saknades aktiviter för nyanlända tjejer i Göteborg som vill idrotta. Idag når verksamheten ut till ett hundratal flickor och kvinnor.

Sonja Dousa, Kista SC
Sonja Dousa, styrelseledamot Kista SC, driver ett flertal inkluderande projekt i Järvaområdet, norra Stockholm, med fotbollen som verktyg. Utöver fotbollen anordnar hon även alltifrån språkcaféer och läxläsning till föräldragrupper.

Sara Nadif
20-åriga Sara Nadif kämpar för att ungdomar i Alby ska få spela fotboll på rättvisa villkor. Hennes lag med nyanlända tjejer har öppnat dörren för en grupp vars möjligheter till idrottsutövande tidigare har varit begränsade i närområdet.

Mats Falck, Gottne IF
Efter att Gottne IF skakades av en obehaglig händelse med rasistiskt förtecken bestämde sig ordförande Mats Falck att föreningen skulle motverka destruktiva krafter och mer än någonsin stå upp för respekt och medmänsklighet.

Albera Jene, Södertälje FF
16-åriga Albera Jene har i flera säsonger kämpat för unga tjejers rättigheter i Södertälje och byggt en fotbollsverksamhet som bjuder in och tar tillvara på sina deltagare.

Anna Lindh, Right to Play
2016 lämnade Anna Lindh sitt arbete på ett stort företag och på eget initiativ förde hon organisationen Right to Play till Sverige. Genom organisationen hjälper hon unga tjejer och killar att etablera sig i samhället.

Paul Chamoun och Eje Bladh, Smedby AIS
Tillsammans har kollegorna Paul Chamoun och Eje Bladh arbetat med Smedby AIS integrationslag där de följt ungdomarna i verksamheten på nära håll de senaste tre åren. De flesta spelarna var helt nyanlända när de började i laget.

Leif Magnusson, IFK Tumba
Leif Magnusson brinner för att motverka rasism och främlingsfientlighet. För honom är fotbollen en nyckel i arbetet i närområdet med unga. Tack vara Leif Magnusson har klubben IFK Tumba antagit mottot ”Ge rasismen rött kort”.

Afnan Khabiri, Jokkmokks SK
Med sitt driv och ledaregenskaper lyfte Afnan Khabiri ett nystartat lag bestående av nyanlända och etablerade svenska till en rafflande höjdpunkt: kval till futsalens högsta division mot Djurgården IF.

Läs mer om finalisterna på Sverige United.