Socialt

Pizzabagaren i Jokkmokk får stanna – fler utvisningar kommer stoppas

Av  | 

Migrationsöverdomstolen har idag beslutat att Danyar Mohammed får stanna i Sverige. Domstolen undanröjer därmed Migrationsverkets beslut att utvisa Danyar på grund av en lönemiss gjord av hans arbetsgivare. Domen kommer bli vägledande för liknande fall. 

Dagens Integration har tidigare skrivit om 28-åriga Danyar Mohammed från Jokkmokk. Våren 2106 avslog Migrationsverkets hans ansökan om förlängt uppehålls- och arbetstillstånd och beslutade att han skulle utvisas från Sverige. Anledning var att Danyar Mohammeds arbetsgivare missat att höja hans lön med 460 kronor när kollektivavtalet ändrades. Misstaget ändrades så fort det upptäcktes.

I september 2016 avslog även migrationsdomstolen 28-åringens överklagande, men domstolen var inte enig och Danyar Mohammed överklagade till Migrationsöverdomstolen.

Idag kom beslutet från Migrationsöverdomstolen som bestämt att Danyar Mohammed får förlängt uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. Domstolen går därmed emot Migrationsverkets beslut.

Enligt Fredrik Bergman, på ideella Centrum för rättvisa som drivit Danyar Mohammeds fall, kommer domen att stoppa utvisningar av andra arbetskraftsinvandrare.

– Det är en mycket viktig dom som kommer att bli vägledande för bedömningen av ett stort antal liknande fall. Den här domen sätter stopp för de orimliga utvisningarna av arbetskraftsinvandrare, säger han.

Han menar att domen slår fast att personer som arbetar och försörjer sig själva inte får utvisas på grund av små fel eller misstag som beror på arbetsgivaren.

– Det måste göras en helhetsbedömning i det enskilda fallet, vilket Migrationsverket tidigare inte har gjort. Migrationsverket måste nu ta till sig den här domen och göra rimligare bedömningar i arbetstillståndsärenden framöver, säger Fredrik Bergman.